ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ :το επικίνδυνο Μεταβολικό «Κουαρτέτο» για ενήλικες και παιδιά.

Το μεταβολικό σύνδρομό (ή αλλιώς το σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη) είναι ένα σύνολο διαταραχών όπου περιλαμβάνεται η παχυσαρκία , η υψηλή πίεση , το υψηλό σάκχαρο και η υπερλιπιδαιμία. Μπορεί ένα άτομο να μην παρουσιάζει όλα παραπάνω , ωστόσο αν έχει κάποιο από αυτά συχνά συνυπάρχουν και οι υπόλοιπες διαταραχές.
Το αυξημένο σωματικό βάρος εμποδίζει τη δράση της ορμόνης ινσουλίνης( αντίσταση), με αποτελεσμα να μην μεταβολίζει σωστά οργανισμός το σάκχαρο και τα λιπίδια, κατάσταση που οδηγεί στην εμφάνιση διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μαζί με τις ορμόνες που εκκρίνονται από τον λιπωδη ιστό ( τις αντιποκίνες) οδηγούν σε φθορά των αγγείων με δημιουργία αθηρωμάτωσης και εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων
Οι περισσότερες επιστημονικές ομάδες ορίζουν το μεταβολικό σύνδρομο ως συνδυασμό των παρακάτω:
1) Παχυσαρκία ,ιδιαίτερα στην κοιλιακή περιοχή (περίμετρος κοιλιάς μεγαλύτερη από 94 εκ. στους άνδρες και μεγαλύτερη από 80 εκ. στις γυναίκες).
2) Υψηλή τιμή σακχάρου νηστείας ,δηλαδή 100 έως 125 mgr/dl ή τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης 5,7 έως 6,4%
3) Αυξημένη αρτηριακή πίεση( μεγαλύτερη από 13 η συστολική και 8,5 η διαστολική πίεση).
4) Αυξημένα τριγλυκερίδια ( μεγαλύτερα από 150 mg/dl ) ή χαμηλή HDL ( μικρότερη από 40 στους άνδρες ή 50 στις γυναίκες ) ή λήψη φαρμακευτικής αγωγής για υπερλιπιδαιμία
Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου και αυτοί είναι : το αυξημένο σωματικό βάρος , η γενετική προδιάθεση ,η εμμηνόπαυση, η πάροδος της ηλικίας, το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας , το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη ή άλλων μεταβολικών διαταραχών .
Ο κίνδυνος που διατρέχει ένα άτομο με μεταβολικό σύνδρομο να παρουσιάσει σακχαρώδη διαβήτη είναι 3,5 έως 5 φορές υψηλότερος και η πιθανότητα αυτή αυξάνει τόσο περισσότερο όσο πιο πολλές από τις παραπάνω διαταραχές παρουσιάζει .
Η παρουσία μεταβολικού συνδρόμου μπορεί να οδηγήσει σε αθηρωματική καρδιαγγειακή νόσο δηλαδή εμφραγμα μυοκαρδίου , αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο , στηθάγχη , αρτηριακή υπέρταση.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το μεταβολικό σύνδρομο έχει συσχετιστεί και με μια σειρά άλλων παθήσεων όπως η λιπωδης διήθηση ήπατος , το ηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα, η χρονια νεφρική ανεπάρκεια, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών , υπνική άπνοια , υπερουριχαιμία, άνοια.
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του μεταβολικού συνδρόμου φαίνεται ότι αφορούν όχι μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά- εφήβους. Συμφωνα μάλιστα με καποιους οργανισμούς στα παιδιά μεγαλύτερα από 16 ετων μπορούν να εφαρμοστούν τα κριτήρια των ενηλίκων. Τα παιδιά θα πρέπει να ελέγχονται για τυχόν αυξημένο σωματικο βάρος ,με βαση τις καμπύλες ανάπτυξης , για υπερλιπιδαιμία (έλεγχος που πρέπει να γίνεται σε ηλικίες 9-11 ετών για όλα τα παιδιά ), έλεγχος για υψηλή πίεση και αναλυτικό οικογενειακό ιστορικό για να εντοπιστεί κληρονομικότητα σε διαβήτη.

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ του μεταβολικού συνδρόμου περιλαμβάνει την κλινική εξέταση , τη λήψη ατομικού οικογενειακού ιστορικού και μία εξέταση αίματος. Σε κάποιες περιπτώσεις ακολουθεί περαιτέρω εξειδικευμένος βιοχημικός και απεικονιστικός έλεγχος για να διαπιστωθούν υποκλινικές διαταραχές όπως υπερινσουλιναιμία, προδιαβήτης, αυξημένοι δείκτες αγγειακής φλεγμονής , υποκλινική αθηρωμάτωση κ.α.
Η αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου είναι πολύπλευρη και εξατομικευμένη. Απαιτεί σχεδιασμό διατροφικού πλάνου σε συνδυασμό με άσκηση .Σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται και η χρήση φαρμακευτικής αγωγής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.