SHUTTERSTOCK_654941770
Dr.Παρασκευή Καφρίτσα

Dr.Παρασκευή Καφρίτσα

ΠΡΩΙΜΗ ΩΟΘΗΚΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Η πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια (ΠΩΑ) εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες της γυναίκας σταματούν να λειτουργούν πριν την ηλικία των 40 ετών. Φυσιολογικά οι ωοθήκες παράγουν οιστρογόνα και ελευθερώνουν ένα ώριμο ωάριο σε κάθε κύκλο. Στην πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια οι ωοθήκες δεν παράγουν αρκετή ποσότητα οιστρογόνων με αποτέλεσμα να μην παράγεται ωάριο κάθε μήνα.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η διαταραχές στην περίοδο ή η απουσία περιόδου , ιδιαίτερα αν αυτή συνοδεύεται από εξάψεις. Η έμμηνος ρύση μπορεί να σταματά και να επανέρχεται μετά από άλλοτε άλλο διάστημα (ακόμα και μετά από χρόνια) μετά τη διάγνωση της πρώιμης ωοθηκικής ανεπάρκειας. Λόγω της πτώσης των οιστρογόνων , οι γυναίκες μπορεί να έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της εμμηνόπαυσης: νυχτερινές εφιδρώσεις, κολπική ξηρότητα, ευερεθιστότητα , κατάθλιψη , αγχώδη συνδρομή, δυσκολία στην ύπνο, δυσχέρεια συγκέντρωσης και μνήμης.

Αιτίες

Στις περισσότερες περιπτώσεις ΠΩΑ η αιτία είναι άγνωστη. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις όπου η αιτία είναι γενετικές διαταραχές όπως τα σύνδρομα Turner και το σύνδρομο του εύθραυστου Χ. Επίσης αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν ΠΩΑ καθώς και η έκθεση σε τοξικές ουσίες ( όπως χημειοθεραπεία ) ή η ακτινοθεραπεία. Επίσης ο κίνδυνος εμφάνισης της ΠΩΑ είναι μεγαλύτερος όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της πάθησης.
Λόγω του χαμηλού επιπέδου οιστρογόνων στις γυναίκες με ΠΩΑ σε νεαρή ηλικία , μια σειρά προβλημάτων υγείας εμφανίζονται:
-Υπογονιμότητα: οι γυναίκες με ΠΩΑ δεν μπορούν να επιτύχουν σύλληψη με φυσιολογικά μέσα. Δεν υπάρχουν θεραπείες αποτελεσματικές για την αποκατάσταση της γονιμότητα. Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν από αυτές τις γυναίκες μπορούν να κυοφορήσουν χρησιμοποιώντας ωάριο δότριας.
-Οστεοπόρωση: Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων που εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο για ευθραυστότητα των οστών και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.
-Καρδιακή νόσος: τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο .
-Κατάθλιψη: πολλές γυναίκες αισθάνονται θλίψη από τη αναπάντεχη απώλεια της γονιμότητας τους. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά και δύσκολο να αντιμετωπιστούν χωρίς την βοήθεια ειδικού θεραπευτή.
-Άλλες ορμονικά προβλήματα: στις γυναίκες με ΠΩΑ είναι αυξημένη η πιθανότητα να εμφανιστούν και άλλες σημαντικές ορμονικές ανεπάρκειες . Πρέπει τακτικά να ελέγχονται για τις ορμόνες του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων , αδένες που παράγουν ορμόνες απαραίτητες για τη ζωή.

Η Διάγνωση

Εάν μια γυναίκα έχει ηλικία μικρότερη των 40 ετών και δεν έχει περίοδο ή παρουσιάζει αστάθεια στον κύκλο της , θα πρέπει να εξεταστεί για να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος. Θα αξιολογηθούν το ιστορικό της , η λήψη άλλων φαρμάκων , τα συμπτώματα που έχει . Με βάση αυτά θα ζητηθεί ο αντίστοιχος βιοχημικός , ορμονολογικός και απεικονιστικός έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί η ωοθηκική λειτουργία άλλα και η παρουσία τυχόν γενετικών και αυτοάνοσων παθήσεων.>

Μοιρασου το αρθρο

Call Now Button